Environment

The museum’s land, donated by the Municipality, stands on a central location between two axes: The urban-cultural axis (East-West), and the landscape axis (North-South). Cultural and communal centers such as a sport center, a cultural youth center, and schools line the urban-cultural axis. The landscape axis is characterized by a dramatic valley and the view across Wadi Ara and the Eastern Carmel mountain range. The museum structure will act as a link between these two axes, creating a continuum of nature and culture. The proposal includes a “Culture Route” for visitors traversing the museum (without having to enter it) from East to West, and a building that will be located between two steep slopes, serving as an

observation point / terrace over the dramatic view of the wadi in the North.


The concept underlying the plan intends not only to preserve the wadi and the natural thicket, but to also strengthen the riverbed and transform it into an integral part of the building, where vegetation integrates into a sculpture garden terminating in an internal patio.


Instead of using the entire area of the wadi that has been reserved for the construction, the various functions of the museum are stacked together on levels, preserving the open and green areas surrounding the museum and maximizing the views onto the landscape from the building.