Connections

The building will consist of a three-dimensional grid that creates an envelope for the various activities of the museum. The structure will be composed of a foyer with a shop, an archive, a library, an auditorium, an education center, and exhibition spaces. The spaces will be arranged around an internal patio that houses sculptures and that interlaces with the natural course of the wadi. The museum restaurant will overlook them.


The access plaza of the museum will serve as a quiet urban island, a public space that will include a meeting and activity center and the main entrance to the museum. The foyer, which will serve as the heart of the complex, will be an open, dramatic double space that leads to most of the other areas of the complex (a view to the patio, the various levels of the museum, the external visitors passage, the internal vertical movement system, the descent to the auditorium, and the various administration wings).

The foyer will offer a broad variety of possibilities: The entrance to the museum and its various wings through the sculpture garden, and the entrance to the other functional areas (educational wing, library, auditorium, shop, restaurant, archive), which will act as autonomous units, independent of the various activities and events that take place during the opening hours of the museum.


The exhibition wings will be concentrated on two floors that surround the internal patio, the heart of the museum. The entrance floor will hold the ethnographic wing and the collections. The first floor will house an exhibition of contemporary art and temporary exhibits. The archive will be located in the basement, in close proximity to the auditorium and the storage spaces. Located on the second floor—the roof level—will be the education wing, which is positioned on the urban-cultural axis, and a café, that will look out over the wadi landscape.